banner-alakzat-2

logóÓvjuk a Földünket, hiszen csak egy van belőle!

A hulladék nemcsak környezeti probléma,
hanem gazdasági veszteség is.

Eredmények

Helyretettük a dolgokat

Az elmúlt években rengeteget fejlődött a dél-alföldi
hulladékkezelés, sokkal többet és jobban tudunk
szelektálni és hasznosítani.

1. Már a kommunális hulladékot is hasznosítjuk

A vegyes hulladék a projekt megvalósulása előtt teljes egészében a Szeged, Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Központ hulladéklerakójába került. Az EU-s szabványoknak megfelelően már a vegyes hulladékból is képesek vagyunk egy modern gépsor segítségével kiválogatni a papír, a műanyag és a fém anyagokat, amik újrahasznosíthatóak, a maradékból pedig egy speciális fűtőanyagot (RDF) állítunk elő, amit gyárak, erőművek hasznosítanak. Így jelentősen csökken a hulladéklerakóban kerülő hulladék mennyisége.

Kommunális hulladék hasznosítás

2. Jobban és többet szelektálunk

Egyre többen gyűjtik szelektíven a hulladékot, a projektnek köszönhetően ezt a növekvő mennyiséget is hasznosítani tudjuk. Nagyobb térben, több gép is segíti a kézi válogatók munkáját: a gépek feltépik a zsákokat, a helyükre viszik a hulladékot, kiválogatják belőle az oda nem illő dolgokat. A sok fejlesztésnek köszönhetően háromszor annyi szelektív hulladékot tudunk szétválogatni, amiket aztán az ipar nyersanyagként hasznosít, a pet palackokból új pet palackok, a kartondobozból új kartondobozok születhetnek.

Szelektált hulladék

3. Sárga zsák helyett sárga kuka

A szelektív hulladékot régen sárga zsákokban vittük el, mostmár a térség 28 településén minden háztartás sárga kukába gyűjtheti. Így nem kell a zsákokat előre kiosztani és az sem fordulhat elő, hogy valaki nem kap zsákot és ezért a vegyes hulladékba dobja az értékes alapanyagokat. Mivel a sárga kukákba több hulladék fér, mint a zsákokba, ritkábban kell őket összegyűjteni, így az üzemanyagon is tudunk spórolni. A kukákhoz, és a begyűjtésükhöz beszereztük a szükséges járműveket, a beérkező szelektív hulladék feldolgozásához pedig kibővítettük a feldolgozóüzemet.

Sárga zsák helyett sárga kuka

4. Elindítottuk a házi komposztálást

Van egy hulladéktípus, amit helyben is nagyon jól újra lehet hasznosítani: ez a zöldhulladék, ami lehet a kertben levágott fű, ágak, vagy a konyhában kidobott zöldséghéjak. Ahol gazdaságosan megoldható, ezeket is begyűjtjük a nemrég kiosztott barna kukákból és a hulladékgyűjtő udvarokból, a Szeged, Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Központban pedig komposztot készítünk belőle. A távolabbi területekre pedig a projekt keretein belül házi komposztálókat osztottunk ki, így a zöldhulladékot a kisebb településen élőknek sem kell a vegyes kukába dobniuk: helyben komposztálhatják, a kész komposzttal pedig táplálhatják a növényeiket.

Házi komposztálás

5. Új hulladékgyűjtő helyszínek

A projektben részt vevő települések mindegyikén öblösüveg gyűjtőpontok, Röszkén és Balástyán hulladékszigetek, Szeged-Szőregen pedig egy új hulladékudvar is létesült a projekt keretében, így ezeken a településeken is megoldott az összes hulladéktípus szelektív gyűjtése. A hulladékgyűjtő udvarokba újrahasználati konténereket helyeztünk ki. Az újrahasználati konténerek és a szegedi öblösüveg gyűjtő pontok üzemeltetési feltételei a közeljövőben kerülnek kialakításra.

Új hulladékgyűjtő helyszínei térképen

A sok fejlesztés hátterében ez az EU-s projekt áll:

Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Dél-Alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre.
Projekt azonosítószáma: KEHOP-3.2.1.-15-2016-00006

A kedvezményezettek neve:
NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.
(2023.01.01-től Építési és Közlekedési Minisztérium)
Dél-Alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás

A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatta, 6,750 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott, ami a projekt elszámolható összköltségének 90%-a.

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja:
2023.12. 01.

(A TSZ 8. sz módosítása alapján)

Sajtóközlemény előkép
Sajtóközlemény
KEHOP321 szórólap
Letölthető szórólap
KEHOP321 Kiadvány
Letölthető kiadvány

6. Ünnepélyes projektátadó

A sajtónyilvános ünnepélyes projektátadó rendezvényre 2023. november 16-án került sor Mihálik Edvin, Zöld város programért felelős tanácsnok, és Makrai László, Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója közreműködésével.

Széchenyi-terv logó